U kunt uw werknemers verzoeken geen risicogebieden te bezoeken.
Is uw werknemer onlangs in een risicogebied is geweest en heeft hij koorts (temperatuur hoger dan 38 graden), luchtwegklachten (hoesten, keelpijn, niezen, verstopte neus of loopneus) en/of problemen met ademhalen? Dan kunt u hem verzoeken naar huis te gaan en telefonisch contact op te nemen met de huisarts.
De meeste mensen krijgen klachten op dag vijf of zes na de besmetting. Werknemers die last hebben van één van voornoemde ziekteverschijnselen kunt u daarom verzoeken naar huis te gaan en telefonisch contact op te nemen met hun huisarts.
Werkgevers mogen aan werknemers vragen of zij in een risicogebied zijn geweest. Dit is niet in strijd met de privacy wetgeving (AVG). In dit geval dient u juist deze vraag stellen om er voor te zorgen dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken.
Als deze collega niet in een risicogebied geweest en niet in contact is geweest met besmette personen, is er geen reden om te weigeren om in de buurt van de betreffende een collega te zitten.
Nee, in principe niet. Als de werknemer werkzaam is in een functie waarbij het gebruikelijk is dat met enige regelmaat naar het buitenland wordt gereisd, dan kan een dergelijk verzoek niet zomaar worden geweigerd. Werknemers hoeven echter niet te reizen naar gebieden waarvoor door het Ministerie van buitenlandse zaken een negatief reisadvies is afgegeven.
Als de werknemer in quarantaine moet blijven, omdat hij mogelijk besmet is geraakt met het coronavirus, lijkt die situatie op het niet kunnen werken wegens ziekte. Het ligt in de rede dat u voor de duur van de quarantaine hetzelfde loon moet doorbetalen dat ook tijdens ziekte verschuldigd zou zijn (minimaal 70%).
Dit mag alleen als er een gegronde reden is voor vrees voor besmetting. Dat hangt af van de vraag waar dat vermoeden op gebaseerd is. Als het gaat om een werknemer die niet in een risicogebied is geweest (en die ook niet in aanraking is geweest met besmette personen) dan kan hij thuiswerken niet afdwingen. Thuisblijven kunt u dan beschouwen als werkweigering.
De overheid maakt een beroep op werktijdverkorting en deeltijd WW mogelijk. Het gaat om 2 weken eigen risico en de verwachting dat door het coronavirus de omzet gedurende een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20% lager is dan normaal. De werknemers blijven in dienst, maar ontvangen in dat geval voor het aantal uren dat er tijdelijk geen werk is een WW-uitkering. Als er sprake is structurele werkvermindering kan er wel aanleiding zijn om werknemers wegens bedrijfseconomische omstandigheden te ontslaan.
Dat kan. De werknemer zou in dat geval, met een beroep op het zogenaamde calamiteitenverlof (uit de Wet Arbeid en Zorg), voor een hele korte periode betaald verlof kunnen opnemen.
Antwoorden op meer werkgeversvragen vindt u hier.
Den Haag branch
Laan van Nieuw Oost-Indië 25A
2593 BJ Den Haag
Postbox 80504
2508 GM Den Haag
Phone: 088 - 336 88 00
Delft branch
Poortweg 4 (entrance)
2612 PA Delft
Postbox 80504
2508 GM Den Haag
Phone: 088 - 336 88 00
Naaldwijk branch
Tiendweg 14
2671 SB Naaldwijk
Postbox 399
2670 AK Naaldwijk
Phone: 088 - 336 88 00