Bedrijven investeren in het verwerven, het ontwikkelen en het toepassen van knowhow en informatie. Dit is belangrijk voor de concurrentiepositie.
Bij bedrijfsgeheimen gaat het bijvoorbeeld om technologische kennis (zoals fabricagemethoden en recepturen), handelsgegevens (zoals informatie over klanten en leveranciers), bedrijfsplannen, marktonderzoek en marktstrategieën.
Het is uiteraard niet de bedoeling dat innovatieve bedrijven worden blootgesteld aan oneerlijke handelspraktijken die zijn gericht op het onrechtmatig verkrijgen van hun bedrijfsgeheimen.
Bedrijfsgeheimen zijn met name belangrijk voor het mkb, startende bedrijven en de dienstensector. Vooral deze laatste sector steunt meer op bedrijfsgeheimen en minder op octrooien dan de productiesector.
Ondanks het grote belang om bedrijfsgeheimen te beschermen bestonden er tot voor kort binnen de EU geen regels op dit gebied.
Geheimhoudingsovereenkomst
In het bedrijfsleven wordt vaak contractueel overeengekomen dat bepaalde informatie geheim moet blijven in een geheimhoudingsovereenkomst (NDA). Op overtreding van de geheimhoudingsplicht wordt doorgaans een boete gesteld. Op die manier hoeft er niet gesteggeld te worden over de hoogte van de schade. Is er geen geheimhoudingsbeding dan kan een beroep op onrechtmatige daad worden gedaan hetgeen schadeplichtigheid met zich mee kan brengen. Dit is doorgaans een lastig traject.
Binnen het arbeidsrecht is de werknemer zich verplicht zich als goed werknemer te gedragen (artikel 7:611 BW). Hieronder valt ook het niet bekend maken van bedrijfsgeheimen. Bovendien kan de bekendmaking door de werknemer van bijzonderheden aangaande de huishouding of het bedrijf van de werkgever die hij behoorde geheim te houden een reden voor een ontslag op staande voet opleveren. Ook in arbeidsovereenkomsten is vaak een geheimhoudingsbeding opgenomen op de overtreding waarvan een boete is gesteld. Ook hier geldt dat bij afwezigheid daarvan een beroep op onrechtmatige daad en schadeplichtigheid kan worden gedaan.
Wet bescherming bedrijfsgeheimen
De EU heeft in 2016 een Richtlijn aangenomen ter bescherming van bedrijfsgeheimen welke uiterlijk op 9 juni 2018 door de lidstaten in hun wetgeving moet zijn geïmplementeerd. Om daar aan te voldoen heeft de Tweede Kamer in november 2017 het wetsvoorstel “Wet bescherming bedrijfsgeheimen” ingediend.
Volgens de toelichting op het wetsvoorstel is het belang van specifieke wetgeving ter bescherming van bedrijfsgeheimen met name gelegen in het feit dat indien er geen sprake is van een contract de bescherming beperkt is. Dit omdat het lastig is of bepaalde activiteiten gekwalificeerd moeten worden als onrechtmatig. In het wetsvoorstel worden bepaalde activiteiten op voorhand als onrechtmatig bestempeld.
Bedrijfsgeheim
Een bedrijfsgeheim wordt hierin omschreven als informatie die aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:
Redelijke maatregelen kunnen zowel contractuele als technische maatregelen zijn zoals het overeenkomen van een geheimhoudingsbeding in handelscontracten en arbeidsovereenkomsten, digitale beschermingsmaatregelen zoals encryptie, en het ervoor zorgdragen dat alleen bepaalde personen toegang tot de informatie hebben.
Wat is onrechtmatig?
Op grond van het wetsvoorstel kan worden opgetreden als “onrechtmatig een bedrijfsgeheim is verkregen, gebruikt of openbaar gemaakt”. Het schenden van verplichtingen in een geheimhoudingsovereenkomst valt hier ook onder.
Vorderingen
Op grond van het wetsvoorstel kunnen straks ook een aantal vorderingen die tot nu toe alleen konden worden ingesteld om op te treden tegen een inbreuk op intellectuele eigendomsrechten (o.m. octrooirechten, auteursrechten, modellen) ingezet worden tegen ongeoorloofd gebruik van bedrijfsgeheimen.
Vorderingen die kunnen worden ingesteld:
Vertrouwelijkheid tijdens gerechtelijke procedure
Belangrijk is dat een rechter in een procedure op verzoek van de benadeelde partij kan bepalen dat partijen in de procedure en zij die toegang hebben tot de stukken in de procedure informatie als vertrouwelijk moeten aanmerken. Deze informatie mag dan niet openbaar worden gemaakt. Hiermee wordt een belangrijke drempel voor het starten van een procedure weggenomen.
Resumerend
Het is en blijft van belang om ter bescherming van bedrijfsgeheimen in handelscontracten en arbeidscontracten een goed en zorgvuldig opgesteld geheimhoudingsbeding overeen te komen.
Den Haag branch
Laan van Nieuw Oost-Indië 25A
2593 BJ Den Haag
Postbox 80504
2508 GM Den Haag
Phone: 088 - 336 88 00
Naaldwijk branch
Tiendweg 14
2671 SB Naaldwijk
Postbox 399
2670 AK Naaldwijk
Phone: 088 - 336 88 00