Gepubliceerd op

Definitieve NOW-regeling

Dinsdag 31 maart 2020 zijn de definitieve voorwaarden van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt. Het UWV streeft ernaar dat bedrijven vanaf 6 april a.s. een aanvraag kunnen indienen. Onze arbeidsrechtspecialist Marie-Chantal Beliën-van Oss zet de hoofdlijnen voor u op een rij.

Bedrijven die gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben, kunnen met de NOW-regeling vanaf 1 maart een tegemoetkoming van maximaal 90 procent van de loonsom krijgen naar rato van de omzetdaling. Dat betekent:

  • bij een omzetverlies van 100% is de tegemoetkoming 90% van de loonsom,
  • bij een omzetverlies van 50% is de tegemoetkoming 45% van de totale loonsom,
  • bij een omzetverlies van 25% is de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom.

De werkgever betaalt het volledige loon door en het UWV verstrekt in eerste instantie een voorschot van 80%. Dit wordt voldaan in drie termijnen. Verwacht wordt dat de eerste termijnbetaling van het voorschot al betaald kan worden binnen 2 tot 4 weken na de aanvraag. Achteraf wordt het definitieve bedrag vastgesteld. Het voorschot wordt bepaald op basis van de loonsom van januari 2020 vermeerderd met een opslag van 30%, gemaximeerd tot een bedrag van € 9.538,- per werknemer.

Voorwaarden

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling zijn als volgt:

  1. Het bedrijf blijft hun medewerkers hun reguliere salaris doorbetalen. Het voorschot dat wordt verstrekt is gebaseerd op de loonsom van januari 2020. Is de loonsom over de periode maart, april en mei lager? Dan wordt de hoogte van de uiteindelijke tegemoetkoming verminderd met 90% van het bedrag waarmee de loonsom is gedaald.
  2. Het bedrijf doet in de periode dat er subsidie wordt ontvangen geen aanvraag voor ontslag om bedrijfseconomische redenen. Uitgangspunt van de NOW is dat werkgelegenheidsverlies wordt voorkomen. Van de werkgever wordt verwacht dat hij in de periode 18 maart tot en met 31 mei 2020 geen bedrijfseconomisch ontslag aanvraagt. Doet het bedrijf dit toch dan geldt, ongeacht of de aanvraag is toegewezen of afgewezen dat voor de werknemers voor wie ontslag is aangevraagd wordt vastgesteld wat hun loon was en wordt dit bedrag verhoogd met een boete van 50%. Dit wordt in mindering gebracht op de loonsom waarop de subsidie wordt gebaseerd.

Werkgevers

De regeling geldt voor alle bedrijven (klein, middelgroot en groot) die tijdens de coronacrisis gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies hebben geleden. Hier vallen zowel werkgevers onder die hun bedrijf verplicht moesten sluiten als werkgevers die nog wel open zijn maar minder opdrachten/toeloop krijgen. Ook bijvoorbeeld sportclubs en kerkgenootschappen kunnen aanspraak maken op de regeling

Werknemers

Iedereen voor wie loonaangifte wordt gedaan en verzekerd is voor de WW, ZW of WIA, valt onder de loonsom waarvoor subsidie ontvangen kan worden. Ook het salaris van flexwerkers wordt gecompenseerd, er is geen onderscheid naar contractvorm.

Berekening definitieve tegemoetkoming: loonsom en omzet

De subsidie bedraagt maximaal 90% van de loonsom over de driemaandenperiode maart 2020 tot en met mei 2020.

  • Loonsom: Voor de loonsom worden gegevens uit de loonaangifte bij de Belastingdienst gebruikt. Deze neemt UWV automatisch over. UWV neemt hierbij als grondslag het zogenaamde socialeverzekeringsloon. Hier komt dus voor alle bedrijven een opslag van 30 procent bovenop voor werkgeverslasten zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies. Er zit daarnaast een maximum aan het loon per werknemer van € 9.538,- per maand. Salaris boven dit bedrag wordt niet gecompenseerd. De loonsom in de periode maart, april en mei wordt vergeleken met de loonsom van januari 2020 zoals bekend bij de Belastingdienst. Als die ontbreekt, wordt de loonsom van november 2019 genomen. Is de loonsom over die driemaandenperiode lager dan die van januari dan zal een neerwaartse correctie in de tegemoetkoming plaatsvinden. Let op: de tegemoetkoming heeft betrekking op de loonkosten van maart, april en mei, ook al wordt over een andere (meet)periode de omzet bepaald.
  • Omzet: Hoe hoger het omzetverlies, hoe hoger de tegemoetkoming in de loonsom voor de werkgever. Om de hoogte van het omzetverlies te bepalen, moeten werkgevers eerst hun totale omzet uit 2019 delen door vier. Het gaat om de netto-omzet. Dat wordt vergeleken met de omzet in de aaneengesloten periode maart-april-mei 2020. Soms treedt de omzetdaling later in. Daarom kunnen werkgevers ook een periode aangeven voor de omzetvergelijking die één of twee maanden later start, dus in april of mei. Bij deze berekeningswijze wordt geen rekening gehouden met seizoensinvloeden.

Concern

Als een bedrijf uit een aantal rechtspersonen bestaat die samen een concern vormen, wordt de omzetdaling van het hele concern aangehouden. Anders kan de organisatie van het concern grote invloed hebben op de hoogte van de subsidie. Het kabinet vindt het daarnaast aan een concern om verantwoordelijk met medewerkers om te gaan als over het geheel genomen geen sprake is van een forse omzetdaling. Heeft een concern dus een omzetverlies van minder dan 20% dan krijgen de afzonderlijke rechtspersonen geen subsidie. Is de omzetderving groter dan 20% dan moeten alle werkgevers in het concern hetzelfde percentage verwachte omzetdaling en dezelfde meetperiode kiezen. Er moet per loonheffingsnummer een aanvraag worden gedaan.

Aanvraag

De aanvraag moet worden ingediend bij het UWV. Het UWV streeft ernaar om de regeling vanaf 6 april uit te voeren. De aanvraagperiode loopt tot en met 31 mei 2020. Het UWV geeft binnen 2 tot 4 weken een subsidiebeschikking af en zal indien deze wordt toegekend een eerste termijn voorschot voldoen.

Definitief bedrag

Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de tegemoetkoming is toegekend, dient de werkgever vaststelling van de tegemoetkoming aan te vragen. In beginsel is hiervoor een accountantsverklaring vereist. Vervolgens zal UWV binnen 22 weken een eindafrekening doen. Die kan hoger of lager uitvallen dan bij de eerste opgave werd verwacht.

Verlenging?

De mogelijkheid om de regeling met drie maanden te verlengen wordt nog opengehouden. Bij verlenging kunnen nadere voorwaarden aan de regeling worden toegevoegd.

De Kamerbrief d.d. 31 maart 2020 en de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid leest u hier.